Chudnutie, či skôr „Diéta podľa krvnej skupiny“ je známa teória o stravovaní na základe príslušnej krvnej skupiny. Autorom myšlienky je americký lekár Dr. D´Adam. Ten už v roku 1980 predniesol svoju teóriu, že krvná skupina úzko súvisí s naším stravovacím režimom, zdravím a vitalitou. Princípom celej jeho teórie je tvrdenie, že každá krvná skupina sa vyvinula v určitom období vývoja ľudstva (najskôr to bola krvná skupina 0, potom nasledovala skupina A, B a nakoniec AB) a v tomto období reagovala na aktuálne stravovacie podmienky.
Preto sa jednotlivé krvné skupiny podieľajú na odlišnom metabolizme spracovania potravy. Rozdielny metabolizmus zapríčiňuje podľa tejto teórie hlavne reagovanie na prítomnosť lektínu v potravinách, ktorý tvorí špecifický úsek bielkovinového reťazca.
Ak teda poznáme svoju krvnú skupinu, vieme si podľa tejto teórie zostaviť pre nás najvhodnejší a zdraviu najprospešnejší jedálny lístok. Ľahšie si vieme zadeliť typy potravín, ktoré nám pomôžu schudnúť (priaznivé potraviny) a vieme sa vyvarovať tým, ktoré ná neprospievajú, resp. máme tendenciu po nich rýchlejšie priberať (nevhodné potraviny).
Krvná skupina 0
Je najstaršou krvnou skupinou. Ľudia s touto krvnou skupinou majú väčšinou veľmi dobre vyvinutý imunitný i tráviaci systém. Prospievajú im živočíšne bielkoviny, intenzívne fyzické cvičenie a športy náročné na výdaj energie. Vhodný je vyšší príjem vitamínov B, K, vápnik a jód.
Krvná skupina 0 |
||
Nevhodné potraviny
|
Priaznivé potraviny
|
Neutrálne potraviny
|
Bravčové a husacie mäso, slanina. |
Červené mäso a pečienka.
|
|
Kapusta, kel, karfiol, zemiaky, olivy, baklažán, avokádo, huby.
|
Brokolica a špenát.
|
|
Chobotnica, sumcové ryby, údený losos, marinované slede, kaviár.
|
Väčšina morských živočíchov a rias. |
|
Arašidy, kešu, pistácie, para orechy a mak.
|
Tekvicové semienka a vlašské orechy. |
|
Marinády, nakladaná zelenina, kečup. |
Mäta, šípky, púpava, chmeľ a petržlenová vňať.
|
|
Káva, čierny čaj, destiláty, malinovky. |
Minerálne vody, zelený čaj, ale aj červené a biele víno.
|
|
Väčšina mliečnych výrobkov. |
|
Sójové mlieko, maslo, kozí a sójový syr.
|
Pšenica, kukurica, šošovica, fazuľa. |
||
Mandarínka, pomaranč, melón, jahoda, ostružina, kokosový orech.
|
Krvná skupina A
Krvná skupina A je vegetariánska. Mäso trávi táto skupina ťažko a v tele sa pri trávení zvyšuje množstvo toxínov a ukladá sa formou prebytočného tuku. Krvná skupina A si štíhlosť udržiava najmä rastlinnou potravou, mala by jesť organicky vypestované potraviny v čo najviac prírodnom stave. Treba zvýšiť obozretnosť pre citlivý tráviaci systém, hrozí náchylnosť na cukrovku a srdcové ochorenia. Tejto krvnej skupine prospieva zvýšený príjem kyseliny listovej, vitamínu C, E a B12.
Krvná skupina A
|
||
Nevhodné potraviny
|
Priaznivé potraviny
|
Neutrálne potraviny
|
Plnotučné mlieko, maslo, plesňový syr, ementál a čedar. |
Sójové mlieko a sójový syr.
|
V malom množstve jogurt a kefír.
|
Sleď, údený losos, úhor, rak a krab.
|
Morská šťuka, makrela, sardinka, kapor, pstruh.
|
Tuniak a žralok.
|
Banán, melón, pomaranč a mandarínka, mango, papája, kokosový orech.
|
Slivky, čerešne, marhuľa, hrozno, figa, ananás, citrón. |
Všetko ovocie nezaradené v kategórii nevhodné, alebo priaznivé potraviny.
|
Kapusta a paprika.
|
Brokolica, mrkva, kel, žltá cibuľa, cesnak, čakanka.
|
|
Majonéza, kečup, worčester.
|
Ryža, tofu a strukoviny.
|
|
Pivo a destiláty, minerálka a sódovka. |
Zelený čaj, harmanček, šípka, ľubovník, aloe, ženšen, valeriána.
|
|
Pečeň, srdce, slanina, šunka, kačica a hus, zajac, bravčové a teľacie mäso, baranina, jahňacina.
|
|
V malom množstve kura alebo morka.
|
Potraviny s vysokým obsahom pšenice, pšeničné klíčky a otruby, škrob.
|
||
Para orechy, kešu, pistácie.
|
Krvná skupina B
Ľudia s touto krvnou skupinou môžu jesť s mierou všetky druhy potravín a vyznačujú sa najlepším trávením. Ľahšie odolávajú väčšine vážnych ochorení (rakovina, srdcové choroby), sú však náchylnejší na chronický únavový syndróm a majú väčší predpoklad k exotickým ochoreniam imunitného systému. Telu by mali pravidelne dopĺňať horčík a zabezpečiť telesnú a duševnú rovnováhu.
Krvná skupina B
|
||
Nevhodné potraviny
|
Priaznivé potraviny
|
Neutrálne potraviny
|
Sliepka, kurča, kačica a hus, šunka, bravčové mäso, slanina, srdce.
|
Králik, jahňacina, baranina, zverina.
|
Hovädzie, teľacie a morčacie mäso, pečeň.
|
Chobotnica, údený losos, slimák, ustrica, rak a krab, humor.
|
Hejk, losos, šťuka, treska, makrela, morský pstruh, kaviár.
|
Kapor, pstruh, tuniak, žralok, sleď.
|
Plesňové syry, zmrzlina.
|
Nízkotučné mliečne výrobky, kozie mlieko a syr, odstredené mlieko, kefír, jogurt.
|
Plnotučné mlieko a maslo, cmar, eidam, hermelín, gouda, ementál, sójový syr.
|
Minerálna voda a sódovka, malinovky, destiláty. |
Zelený čaj a čaj zo sladkého drievka, šťava z hrozna, ananásu a kapusty.
|
Čierna káva.
|
Slnečnicový, sezamový a kukuričný olej.
|
Olivový olej.
|
|
|
Ryža a všetky druhy zemiakov.
|
|
Paradajka, reďkovka, kukurica, olivy, tekvica, artičoky.
|
Zelená zelenina, kapusta, paprika, kel a karfiol, baklažán, červená repa, mrkva a petržlen.
|
|
Granátové jablko, kokosový orech.
|
Hrozno, banán, slivky, ananás.
|
|
Aloe, podbeľ, senný list.
|
Sladké drievko, ženšen, šalvia.
|
|
Lieskové a píniové oriešky, kešu a arašidy, pistácie, mak, sezamové semiačka. |
Krvná skupina AB
Ľudia s touto krvnou skupinou sú vraj najlepšie prispôsobení moderným životným podmienkam, prospieva im vyvážený jedálniček a môžu jesť väčšinu potravín zo všetkých skupín (niektorým by sa samozrejme pri snahe schudnúť mali ale radšej vyhnúť) . Platí tu zásada, že pre skupinu AB je nevhodných väčšina potravín, ktoré neprospievajú skupine A a B. Na organizmus tejto krvnej skupiny prospešne vplýva pravidelné zásobovanie vitamínom C.
Krvná skupina AB
|
|
Nevhodné potraviny
|
Priaznivé potraviny
|
Hovädzie a bravčové mäso, zverina, hus a kačka, sliepka, kuracie a teľacie mäso, slanina a šunka.
|
Morka, králik, jahňacina a baranina.
|
Údený losos, ustrica, krab, chobotnica, žaba, úhor, homár, marinovaný sleď, rak. |
Morské plody a riasy.
|
Plnotučné mlieko a maslo, zmrzlina, parmezán, plesňové syry.
|
Kyslomliečne výrobky, tofu.
|
Reďkovka, paprika, oliva, avokádo.
|
Zelená zelenina.
|
Pomaranč, banán, mango, kokosový orech, granátové jablko.
|
Ananás.
|
Marinády, worčestrová omáčka, kečup.
|
Sladké drievko, echinacea, zelený čaj, harmanček, lopúch, ženšen, hloh.
|
Destiláty.
|
Minerálna voda a sódovka, v menšom množstve aj káva, červené a biele víno.
|
Výrobky z kukuričnej múky, pšenica, pohánka, fazuľa.
|
|
Stravovanie podľa teórie krvných skupín síce nevyrieši všetky problémy s nadváhou (zásady tejto teórie sa stále ešte vyvíjajú a nie sú podložené exaktnými vedeckými dôkazmi), ale je isto jednou z metód ako dopomôcť k úspešnému boju proti prebytočným kilám.