Doslovnú mániu vo svete množstva diét spustil pred mnohými rokmi francúzsky lekár, odborník na výživu Pierre Dukan. Tejto diéte (vraj skutočne účinnej, rýchlej a jednoduchej) podľahlo mnoho i známych osobností túžiacich po ladnejších líniách a vysnívanej postave a očarila i mnohých takých, ktorí sa neúspešne snažili zhodiť prebytočné kilá pomocou iných diét. Obľubu si táto diéta získala aj vďaka prezentovaniu, že ide o typ diéty bez drastického hladovania.
Princíp dukanovej diéty je založený na príjme stravy, ktorá je bohatá na bielkoviny a prírodné proteíny, chudobná na sacharidy a jej stavebným kameňom je absolvovanie po sebe nasledujúcich štyroch fáz.
Prvé dve fázy sú obdobím zhadzovania nechcených kilogramov a druhé dve slúžia na udržiavanie si novej hmotnosti.
Prvá fáza
Prvá fáza je tzv. „útočná“ a jej dĺžka závisí od stanovenia cieľa - množstva kilogramov ktoré chceme zhodiť. Celkovo by však trvanie prvej fázy nemalo prekročiť desať dní. V prípade ak prvá fáza trvá dlhšie ako 5 dní, je nutné (kvôli nedostatku vitamínov) doplniť stravu o multivitamínové tabletky. Taktiež sa odporúča konzumovať denne 1,5 – 2 polievkové lyžice ovsených otrúb.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Počas trvania prvej fázy je dovolené jesť iba čisté bielkoviny (napr. chudé hovädzie a teľacie mäso, hydina a ryby, ale aj vajíčka, tvaroh, cottage, puding bez cukru). Dukan podrobne zostavil zoznam asi stovky povolených potravín prvej fázy, ktoré sa môžu ľubovoľne kombinovať a bez obmedzenia kedykoľvek jesť. Samozrejme aj tu platia isté ďalšie zásady, napr. že mäso sa nesmie vyprážať ale len variť vo vode, piecť alebo grilovať. Vaječné žĺtky sa smú skonzumovať v max. množstve 4 ks. za sedem dní, vaječné bielky je naopak povolené zjesť v akomkoľvek množstve.
Jesť treba pravidelne štyri krát denne a prísne treba dodržiavať pitný režim – je dôležité vypiť aspoň 2 litre vody za deň.
Prvá fáza je veľmi motivujúca, pretože proteíny vedú k rýchlemu úbytku telesnej hmotnosti.
Druhá fáza
Druhú fázu charakterizuje striedanie dvoch podfáz: čisto bielkovinových dní (tak isto ako v prvej fáze) a dní bielkovo – zeleninových (kedy možno bielkovinové potraviny kombinovať so zeleninou). Tieto dve podfázy treba pravidelne striedať.
Samozrejmosťou je (tak isto ako v prvej fáze) dodržiavanie riadneho pitného režimu, konzumácia ovsených otrúb, doplnenie komplexných vitamínov a minerálov. Taktiež je potrebné zvoliť vhodnú prípravu potravín (mäso aj zeleninu pripravujeme bez tuku, dusené, grilované či napr. nad parou, nikdy nie vyprážané).
Druhá fáza trvá dovtedy, kým nezhodíme počet kilogramov, ktorý sme si v úvode diéty stanovili.
V rámci zeleniny je v bielkovinovo – zeleninovej podfáze možné konzumovať napr. tieto druhy: paprika, rajčina, uhorka, zelená fazuľka, kaleráb, karfiol, dyňa hokkaido, tekvica, zeler, cuketa, pór, sójové klíčky, artičoky, špargľa, fenikel, baklažán, brokolica, špenát, reďkovka, cibuľa, kapusta a ružičkový kel, šalát, čakanka, huby, v obmedzenom množstve mrkva a cvikla.
Zakázané sú: zemiaky a ryža, cestovina, šošovica a hrášok, fazuľa, kukurica, bôb, cícer, avokádo.
Tretia fáza
Tretia fáza je tzv „konsolidačná“.
Hoci sme sa po druhej fáze zbavili nechcených kilogramov, je tretia fáza veľmi dôležitá. Ak by sme sa totiž po druhej fáze vrátili k pôvodným stravovacím návykom (ako pred zahájením Dukanovej diéty), došlo by k neželanému jojo efektu a celé doterajšie úsilie by vyšlo na zmar.
V tretej fáze sú povolené aj ďalšie potraviny, napr. ovocie (jedna porcia ovocia denne). Aj v prípade ovocia však platia určité obmedzenia. Nesmú sa konzumovať napr. čerešne a hrozno, banány čí oriešky. Denne si môžeme dopriať 40g syra a dva krajce celozrnného chleba, týždenne môžeme skonzumovať 200g potravín obsahujúcich škrob (napr. cestoviny, celozrnnú ryžu alebo zemiaky, kuskus či šošovicu). Dvakrát za týždeň si smieme dopriať jedlo podľa vlastnej chuti (nie celý deň, ale iba jedno jedlo v rámci dňa – napr, obed). Toto jedlo však musí byť oddelené minimálne jedným dňom, v ktorom sa diéta dodržiava.
Dĺžka trvania tretej fázy závisí od toho, koľko kilogramov sme po ukončení druhej fázy (teda koľko sme si dali v úvode diéty za cieľ) schudli. Za každý jeden kilogram zhodenej váhy sa počíta desať dní zotrvania v tretej fáze - napr. ak sme zhodili 8 kilogramov, tak musíme v tretej fáze zotrvať 80 dní.
Štvrtá fáza
Štvrtá fáza sa nazýva fázou „definitívnej stabilizácie“. Je to fáza v ktorej je dovolené jesť úplne všetko. Jedinou podmienkou je, že raz do týždňa musíme dodržiavať čisto bielkovinový deň (ako v prvej fáze).
Aby sme svoje úspešne zhodené kilogramy nenadobudli späť je nutné podľa odporúčania doktora Pierra Dukana naďalej dodržiavať princíp jedného bielkovinového dňa v týždni (najvhodnejšie je vopred si stanoviť jeden a ten istý deň, napr. štvrtok), zabezpečiť si dostatok pohybu (ak aj nie sme športový typ, treba sa aspoň veľa pohybovať peši) a konzumovať denne ovsené otruby (dennú dávku odporúča Dukan zvýšiť na tri polievkové lyžice).