• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

DASH diéta

DASH diéta

Ak nepoznáte DASH diétu a v boji s nadbytočnými kilogramami ste bezvýsledne vyskúšali niekoľko iných typov ako schudnúť, zbystrite pozornosť!

Ide totiž podľa odborníkov na redukčné plány o jednu dlhodobo z najúspešnejších diét. Základ tejto diéty bol pôvodne vyvinutý ako stravovací program pre ľudí trpiacich hypertenziou (vysokým krvným tlakom). Tomu napovedá aj samotný názov tejto diéty, nakoľko DASH je skratka pre Dietary Approaches to Stop Hypertension (v preklade: Diétne postupy na zastavenie hypertenzie). K stravovaciemu základu DASH sa neskôr pridali ďalšie pravidlá a úspešná DASH diéta bola na svete. Okrem toho, že diéta preukázateľne upravuje zdravotný stav (znižuje krvný tlak a cholesterol, znižuje riziko srdcových a obličkových ochorení, minimalizuje riziko mŕtvice), pri dôslednom dodržiavaní jej pravidiel sľubuje až o číslo menšiu konfekčnú veľkosť za mesiac a viditeľne plochšie brucho.

Základný princíp DASH diéty

Základným pilierom tejto diéty je osvojenie si zdravých stravovacích návykov, ktoré treba dodržiavať dlhodobo. Nejde totiž o diétu na niekoľko týždňov, ale o systematické chudnutie a dlhodobú zmenu životného štýlu, ktorá však v žiadnom prípade nie je odstrašujúca a nezvládnuteľne náročná.

Základné fázy DASH diéty

Diéta je založená na troch základných fázach:


Prvá fáza – trvá prvé dva týždne. V tejto fáze nie je povolený príjem akýchkoľvek sacharidov (vyhnúť sa teda musíme napr. aj ovociu či obilninám). Zníženie príjmu sacharidov v prvej fáze naštartuje organizmus k rýchlejšiemu spaľovaniu. Sústrediť sa treba na zvýšený príjem bielkovín.

Strata hmotnosti v tejto fáze sa pohybuje v priemere okolo 2 kg (samozrejme úbytok závisí od pôvodnej hmotnosti, veku i celkového zdravotného stavu).


Druhá fáza - v tejto fáze diéty je už povolený príjem sacharidov, ale len v zdravšej forme (ovocie a celozrnné výrobky). Bielemu cukru a škrobovej zelenine sa treba vyhýbať naďalej.

Strata hmotnosti v druhej fáze sa pohybuje v rozmedzí 5 – 15 kg.


Tretia fáza – je už samotný prechod na zdravý životný štýl. V tejto záverečnej fáze už nie je jedálniček nijako špeciálne a výrazne obmedzovaný, samozrejme za predpokladu že pravidlá zdravého stravovania dodržujeme i naďalej. Pokiaľ zdravé stravovanie doplníme aj pravidelnou pohybovou aktivitou, chudnutie bez následného jojo efektu je zaručené.


Jedálniček

Jedálniček je pomerne rozmanitý a flexibilný a nie je potrebné ani tráviť dlhé hodiny v posilňovni.

Treba sa sústrediť na potraviny ktoré zasýtia, ale nedodávajú telu nadbytočnú energiu. Vyhýbať sa treba najmä rafinovaným, priemyslovo spracovaným potravinám, ktoré sú plné pridaných cukrov, tukov, soli, ochucovadiel a konzervantov (týmto potravinám zabezpečujú výraznejšiu chuť a dlhšiu trvanlivosť).


Sústrediť by sme sa preto mali na priemyselne neupravované potraviny, najmä:


- celozrnné potraviny (nahraďte biele pečivo celozrnným, klasickú ryžu hnedou a uprednostnite aj celozrnné cestoviny pred obyčajnými)

- čerstvá zelenina a ovocie (v rámci zeleniny uprednostňujte nemúčnu zeleninu pred múčnou, kam zaraďujeme - najmä zemiaky, hrášok, kukuricu a dyňu)

- ryby, chudé a hydinové mäso

- orechy a semienka

- strukoviny

- mlieko a mliečne výrobky


Tuky prijímajte v zdravom menšom množstve, nejedzte mastné či vyprážané jedlá, znížte konzumáciu tučných syrov a pri príprave pokrmov používajte zdravé tuky (napr. olivový olej).


Táto diéta doporučuje pre dospelého aktívneho človeka maximálny príjem 2000 kalórií denne.

Pre čo najlepšie výsledky je odporúčané jesť pravidelne 5 krát denne (tri hlavné jedlá, malá desiata a olovrant), pravidelný pohyb (namáhavé kardio cvičenia vôbec nie sú potrebné, naopak uprednostnite napr. pokojné dlhšie prechádzky či jogu). Dôležitý je dostatočný pitný režim, obmedzenie kofeínu a vylúčenie (alebo zásadné obmedzenie) alkoholických nápojov. Potrebné je taktiež upraviť príjem soli (jedlo soľte s mierou) a pravidelný spánok (aspoň sedem hodín).