• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Chudnutie a detoxikácia

Chudnutie a detoxikácia

Ak očakávame od chudnutia nie len úbytok prebytočných kýl, ale aj zlepšenie zdravotného stavu, je dobré aspoň dva krát do roka vykonať vnútornú očistu svojho organizmu (detoxikáciu), vďaka čomu docielime odstránenie toxických látok z tela - to má nepopierateľne priaznivý vplyv na zdravie a vitalitu organizmu. Očistnú kúru môžeme postúpiť kedykoľvek, najvhodnejším obdobím je však jarné a jesenné obdobie.

Kúra by mala byť postupná (najskôr, už niekoľko dní vopred je dôležité úplne vylúčiť príjem kofeínu, alkoholu a nikotínu) a nemala by trvať viac ako tri dni (dlhšie len po porade a pod dohľadom skúseného odborníka). Odborný dohľad, či rada pomôže dodržať dostatočný príjem základných živín a vitamínov ako aj veľmi dôležitý dostatočný príjem tekutín. Ak chcete postúpiť detoxikáciu formou prísnejšieho pôstu, mali by ste poznať svoj aktuálny zdravotný stav, ideálne tento krok priamo konzultovať so svojim lekárom. Tak isto je potrebné dodržať správny postup prechodu na tuhú stravu po ukončení detoxikačnej kúry, ktorý by mal byť tiež postupný.

Ľudské telo sa síce automaticky detoxikuje určitou mierou samo (pre tento účel slúži v tele súhra činnosti pečene, obličiek, čriev, lymfatických ciev a uzlín), no pri stravovacích návykoch dnešného človeka je často tento „automatický detoxikačný systém“ v organizme natoľko preťažený, že nestíha. To sa prejaví množstvom varovných príznakov (napr. zhoršením stavu pokožky a kvality vlasov, výskytom ekzémov, znížením imunity, vznikom infekčných ložísk atď.) a častejšími zdravotnými problémami (napr. ochorenia vnútorných orgánov a chronické ochorenia) a nárastom mnohých civilizačných ochorení (kardiovaskulárnych, nádorových) či práve obezitou.


Za preťaženie automatického detoxikačného systému, ktorý v organizme funguje, môže (okrem toxických látok, ktoré vdychujeme, alebo prenikajú cez kožu) najmä nesprávne stravovanie - nesprávna výživa. Podieľa sa na tom hlavne neúmerná konzumácia tukov (mäso, sladkosti, mliečne výrobky, margarín), zvýšený príjem rôznych foriem nasýtených mastných kyselín v potravinách (stužené rastlinné tuky, pekárenské výrobky, sladkosti, instantné potraviny). Táto neuvážená konzumácia prehnaného množstva mäsa a mäsových výrobkov, bieleho cukru a múky, či mlieka (na úkor vyššieho podielu zeleniny, ovocia, strukovín a obilnín bohatých na obsah vlákniny) spôsobuje zvýšené zaťaženie pečene, obličiek a čreva čo vedie k spomínanému nárastu zdravotných problémov.

Detoxikačná diéta nemusí za každú cenu znamenať prísny pôst a úplné vynechanie tuhej stravy, či dokonca úplné hladovanie. Je ale dôležité upraviť stravovanie tak, aby organizmus počas detoxikácie nebol zbytočne zaťažovaný (príjem tukov, nasýtených mastných kyselín). Jednoznačne vylúčte zo svojho jedálnička polotovary, konzervanty, rafinovaný cukor a umelé sladidlá, bielu múku, vyprážané jedlá, údeniny, alkohol, kávu a čierny čaj. Zamerajte sa na kvalitné a prírodné potraviny bez zbytočne prehnanej tepelnej úpravy. Súčasne zabezpečte svojmu telu dostatočný prísun vlákniny (množstvo zeleniny by malo najmenej dva krát prevyšovať ostatné druhy jedla), prípadne dopomôžte organizmu antioxidantmi vo forme výživových doplnkov (vitamín A, C, E, selén), zvýšeným prísunom zinku, vápnika, horčíka, a vitamínu B3 či podpornými prostriedkami ako: pravidelný pohyb vo forme ľahkého športu, sauna, vodné masáže, eliminácia stresov, dostatočný oddych a relaxácia či rôzne meditačné techniky (napr. joga) . Najdôležitejší je však správny a dostatočný pitný režim, ktorý dopomôže k vylučovaniu uvoľnených toxických látok. Vhodným nápojom počas detoxikačnej kúry je najmä filtrovaná voda či prírodné vody s nízkym obsahom minerálov, nesladené bylinné čaje, alebo ovocné a zeleninové šťavy (výborná je čierna reďkovka, cvikla a mrkva, na dochutenie zas napr. limetka či zázvor) riedené vodou.

Počas procesu detoxikácie je žiaľ nutné počítať s niektorými možnými prechodnými reakciami organizmu (podráždenosť, slabosť a únava, precitlivelosť, zvýšené potenie, bolesti hlavy, výtoky). Po úspešnej detoxikácii sa však dostaví odmena v podobe prísunu novej energie, zlepšenia zažívacích a alergických problémov, zlepšenia stavu pokožky, kvality vlasov i nechtov, lepšieho trávenia a samozrejme aj očakávaného úbytku na váhe.