• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Chudnutie a ovocie

Chudnutie a ovocie

Ste v štádiu aktívneho chudnutia, alebo začínate chudnúť? Rozmýšľate, či je vhodné zaradiť do svojho jedálnička aj ovocie? Odpoveď je „Áno“, no ako skoro pri všetkom aj táto kladná odpoveď má nejaké to svoje svoje „Ale“.


Aj v procese chudnutia by malo ovocie zostať súčasťou nášho jedálnička. Dodáva telu množstvo prospešných živín a energie, je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny, stopových prvkov a enzýmov. Taktiež si treba uvedomiť, že aj pri ovocí sa treba pridržiavať zásady, že úplný zákaz určitých druhov potravín, alebo výrazné obmedzenie stravy nie je správna cesta k chudnutiu a najmä trvalejšiemu udržaniu si optimálnej váhy. Ovocie je v rámci diéty správna voľba, nemalo by však tvoriť (ani pri prísnejších typoch diét) sto percent celodennej stravy. Ľudský organizmus potrebuje aj podiel ostatných dôležitých zložiek ako bielkoviny, chudé mäso či mliečne výrobky.

Spomínané „Ale“ v súvislosti so zaradením ovocia do jedálničku súvisí hlavne s konzumovaným denným množstvom, s druhom ovocia a samozrejme aj s časom, kedy v rámci dňa ovocie konzumujeme. Okrem potrebných živín, ktoré ovocie telu dodáva, ho zásobuje aj obrovským množstvom kalórií. Pomerne vysoký glykemický index ovocia teda chudnutiu príliš nenapomáha.


Preto je dobré si uvedomiť, že hoci je ovocie zdravé, v rámci množstva netreba jeho konzumáciu preháňať.

Aj keď je cukor, ktorý sa v ovocí nachádza, lepší ako ten nachádzajúci sa v rôznych cukrovinkách, treba s ním počítať. Ak už máme na ovocie chuť, treba si vyberať také druhy, ktoré sú pre naše telo najhodnotnejšie a súčasne je ich energetická hodnota v porovnaní s inými druhmi ovocia nižšia.


Vhodným ovocím (v súvislosti s vysokým obsahom živín a nižšej energetickej hodnoty) je napríklad:

- ananás - okrem toho, že obsahuje bohatý zdroj vlákniny, minerálov a vitamínov, obsahuje aj enzýmy, ktoré spomaľujú ukladanie tukov v tele a zlepšujú metabolizmus. Ananás zmierňuje zápaly, detoxikuje organizmus a odvádza z tela prebytočnú vodu

-melón (aj keď podľa správneho – botanického delenia sa melón zaraďuje medzi zeleninu, mnoho ľudí ho vníma skôr ako ovocie a zaraďuje ho do tejto skupiny) – je bohatý na vitamín A, C a na draslík. Navyše 90% jeho zloženia obsahuje voda

- kiwi – nízky podiel kalórií a vysoký podiel vitamínu C, podporuje látkovú výmenu, pôsobí antioxidačne a napomáha zbavovaniu sa celulitídy

grapefruit – látky v ňom obsiahnuté zrýchľujú látkovú výmenu cukru, ktorý sa tak neukladá do zásob

- jablko - výborne zasýti, napriek tomu je chudobné na tuk a sodík, bohaté na vitamín C, vápnik, horčík a draslík

- nektarinky – obsahujú vysoký podiel vody a málo kalórií

- jahody – obsahujú minimum kalórií, odvodňujú organizmus a zabezpečujú správne fungovanie tela. Chróm ktorý obsahujú spracováva cukry v organizme

- čerešne – zabraňujú, aby sa tuky dostali do krvi. Obsahujú vysoký podiel vápniku, draslíku a vitamínu C

- slivky – až 85% zloženia tvorí voda, obsahujú málo kalórií a veľa vitamínu A a B. Obsahujú látky s močopudným účinkom a tuky viažu v črevách (neukladajú sa preto do buniek na stehnách, bruchu či bokoch)

- čučoriedky – podporujú funkciu čriev a znižujú hladinu cukru v krvi

Naopak, vysokú kalorickú hodnotu má napríklad avokádo, hrozno, papája či banány. K tomuto ovociu treba teda pristupovať opatrnejšie.

Jednoznačne treba uprednostňovať čerstvé ovocie, prípadne mrazené (samozrejme bez pridaného cukru). Treba si uvedomiť, že čím je ovocie zrelšie (teda aj sladšie) je na chudnutie menej vhodné. Neznamená to, že zrelé ovocie treba z jedálnička celkom vylúčiť, je ale potrebné jeho množstvo obmedziť a toto ovocie konzumovať skôr doobeda.

Vyhnúť sa treba kompótom či ovocným džúsom, nehovoriac o sušenom a kandizovanom ovocí, ktoré predstavuje skutočnú energetickú bombu.